Demineralizowane serwatka (DEMI)
Demineralizowany proszek serwatkowy (DEMI) jest wytwarzany poprzez usunięcie części minerałów z płynnej słodkiej serwatki. W zależności od celu, łączone są różne techniki: wymiana jonowa, elektrodializa, ultrafiltracja, mikrofiltracja lub nanofiltracja.
Foodcom S.A. oferuje szeroką gamę demineralizowanych proszków zgodnie z wymaganiami:
- 20% demineralizowany proszek serwatkowy - doskonały środek wypełniający bez przesadnie słonego smaku,
- 40%, 50% demineralizowany proszek serwatkowy - najpopularniejszy do produkcji czekolady i wypieków,
- 70% demineralizowany proszek serwatkowy,
- 90% demineralizowany proszek serwatkowy.
Demineralizowany proszek serwatkowy (90% demineralizacji) jest często stosowany w produkcji mleka dla niemowląt. Umożliwia to uzyskanie składu bliższego mleku matki.